Карате: шлях до медалі

Сумський каратист Валерій Сонних розповів про свій шлях до “золота” на турнірі Європи.

Сумський каратист Валерій Сонних став чемпіоном Європи з карате. Турнір відбувався в Іспанії. Про свій шлях до спортивних звершень чоловік розповів кореспондентам Суспільного.

Валерію зараз 25 років. А у 9 він прийшов у секцію “Вадо Кай”, де його першим тренером став Вадим Коломієць. Він і прищепив хлопцеві любов до цього виду спорту. Нині у Валерія своя секція карате і два десятки вихованців. Щодо своєї першої міжнародної медалі говорить: “Перша була в 17 років. Був чемпіонат Європи серед команд у Парижі, і ми здобули “бронзову” медаль”.

За роки у карате, говорить Валерій, “прилітало” від суперників неодноразово. Але це тільки загартовувало його. “І ребра були поламані. Тріщина була в ребрах на змаганнях. Кажуть, що спортивне карате безконтактне, але там така швидкість, що часто “прилітає”. Після змагань виходиш – три, чотири, п’ять поєдинків провів — і там десь саднить”, – розповів спортсмен.

Валерій нині і сам виходить на татамі на різних турнірах. За минулий рік їх було кілька. “Я був на чемпіонаті Європи. Був там третій. Був на кубку світу “Серія “А”. Теж був там третій. Був на молодіжному кубку світу – був там першим у Венеції. І було багато міжнародних змагань – там я “забирав” свої категорії”, – розказав спортсмен.

На останньому турнірі на минулих вихідних він здобув “золото” в команді. У іспанському місті Гвадалахара у складі збірної України він з товаришами по команді став першим серед 27 команд-учасниць. У фіналі проти французів, говорить Валерій, довелось понервувати. “Фінал вже був тяжкий. Я на пацанів дивився – ми два програли. І я такий собі думаю: то всьо. А потім пацани включились і показали українську кров. І все – ми виграли”, – розповів каратист.

Про свої відчуття від отримання нагороди розповідає: “Гордість, що я в цій країні народився. На початку війни я не поїхав з країни. І на початку війни теж була Європа. Це була Європа у Туреччині. І ми там “бронзу” взяли. І я не поїхав. Хоча можна було це зробити. Але я залишився вірний своїй нації і країні”.

Валерій говорить – запорука наступних перемог проста: це тренування. “Багато тренувань з карате, з фізичної підготовки. І це дає свої плоди”, – сказав спортсмен.