Тхеквондо: тренування повертаються

У Сумах почала проводити тренування офлайн школа тхеквондо.

Про це повідомляє “Суспільне|Суми”.

Сумська школа тхеквондо входить до трійки кращих по Україні. У листопаді 2021 року Суми приймали останні великі турніри – командний чемпіонат України та Відкритий кубок міста. На травень був запланований всеукраїнський турнір “Зірки Олімпу”. Але завадила війна. Чим сьогодні живуть сумські тхеквондисти – у матеріалі Суспільного.

Олександр Хоменко – тренер з тхкевондо. Цим видом єдиноборств займається вже понад 20 років. Спочатку як спортсмен, з 2013 року – як тренер. Вже має у своєму активі переможців і призерів міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних турнірів. З часу відкритої агресії Росії на два місяці підготовку юних спортсменів припинив.

Нині потроху відновлює тренування. На одне з таких прийшли близько десятка дітей від п’яти до 14-ти років. Олександр говорить, що те, що наймолодші займаються з титулованими лише плюс для них.

“Це стимул для дітей, коли вони займаються з такими титулованими спортсменами. Вони будуть у них швидше вчитися. Це у нас друге заняття лише після такої важкої паузи”, – говорить він.

Серед наймолодших учасників тренування – Ліна Бойко. Попри юний вік вона вже має в активі звання чемпіонки Сумської області. Говорить, що в тхеквондо прийшла, щоб бути сильнішою.

“Просто подобається спорт. Я хотіла тут битися, бути сильною. Не бути такою, як всі: танцювати як дівчата всі, малювати. Хотілося робити щось інше”, – говорить вона.

Єлизавета Мяснянкіна неодноразово ставала чемпіонкою України. Відсутність тренувань позначилася на її фізичній формі. Тож зараз вона має дві мети.

“Перша – це скинути зайву вагу. А потім вже, коли почнуться змагання, знову перемагати”, – говорить спортсменка.

Аліса Павленко на чемпіонаті Європи серед кадетів у 2021 стала бронзовою призеркою. У 2021 році на її честь звучав гімн України на всесвітній гімназіаді. Говорить, що два місяці без тренувань – сумний досвід. І сподівається, що нині все налагодиться.

“Дуже сумувала за всіма друзями, хто є в цьому залі, за тренером, за атмосферою дружньою залу, за тренуваннями. Тому було дуже важко. Нарешті зустрілась з друзями, всіма членами команди. Тому дуже рада”, – говорить Аліса.

Онлайн-тренування переходять в режим офлайн. Олександр Хоменко вірить, що найближчим часом у Сумах відбудуться і змагання, на яких його вихованці покажуть свій клас, покажуть, чого навчилися на тренуваннях.

“Дуже вже хочеться провести в нашому рідному місті якийсь крутий, потужний, всеукраїнський турнір. Зібрати всіх друзів – тренерів та спортсменів – в нашому чудовому місті Суми”, – сподівається тренер.

Повернуться у Суми і візьмуть участь у турнірі і спортсмени, які нині знаходяться за кордоном. З ними, говорить Олександр Хоменко, він також на постійному зв’язку.