Карате: тренування паракаратистів

У Сумах почали тренування діти-каратисти.

Про це повідомляє “Суспільне|Суми”.

Олена Зацарна тренує спортсменів з інвалідністю вже близько десяти років. З початку відкритої агресії з боку Росії тренування припинили. Два тижні тому поновили тренування у залі. З трьох десятків спортсменів залишилась половина.

На це тренування прийшли близько 10 каратистів різного віку. Це діти з вадами опорно-рухомого апарату та вадами інтелекту.

“Треба дітям рухатись. Це такий процес, знаєте, коли дуже страшно, кортизол виробляється і його або водичкою випити. Але хто ж буде пити стільки води? Або рухатись. І от тільки через рух ми виганяємо цей страх”, – розповідає тренерка Олена Зацарна.

У залі займаються діти від 7 років. Олена пригадує, як діти прийшли на перше тренування після вимушеної паузи. “Діти – вони ж діти. Вони прийшли такі раді. Зараз менше у них стресу. Вони прийшли – прислухалися, придивлялися. Зараз вони розслабляються на тренуванні, вони знають, що тут вони під захистом”.

Михайло Мовчан – один з тих, хто прийшов на тренування цього дня. Говорить, робить це, щоб стати кращим. “Хочу бути сильним. І захищатися. Це не просто для перемоги. Це потрібно старатися, щоб бути кращим, як і усі інші”.

“Через рух виганяємо страх”. У Сумах почали тренування діти-каратистиСуспільне Суми
На новий щабель вийшла інша спортсменка – Карина Стегній. Нещодавно вона стала інструктором з карате. “Я почала тренувати дітей. Наймолодших. Вони мене слухають, поважають. Можу поділитися власним досвідом”.

Олена Зацарна говорить – ці діти під час війни стали значно сильнішими. І вони змінилися. Змінились у кращий бік. “Чим закінчиться війна? Нашою перемогою. І я думаю, ми будемо набагато кращі. Морально навіть. У дітей змінилась ментальність. Діти навіть розуміють – життя це найголовніша цінність”, – говорить тренерка.