Футбол: гендиректор “Сум” про “карантинний” сезон

Р.Голуб про «карантинний» сезон.

фото: сайт футбольного клубу”Суми”

Генеральний директор «Сум» Роман Голуб в інтерв’ю клубному сайту розповів, як на клубі відбивається припинення змагань та тренувального процесу, чим займаються функціонери в умовах карантину, перспективи початку сезону та плани.

 

– Як карантин вдарив по клубу?

 

– Насамперед, хочу привітати всіх із прийдешнім світлим святом Великодня! Всім бажаю міцного здоров‘я, єдності та наснаги. Стосовно футболу. Ми переживаємо складні часи, як і вся футбольна спільнота. Міжнародна та українська. Проблеми в економіці діаметрально б‘ють і по футболу. Ми працюємо, щоб нормальне життя команди та тренувальний процес незабаром були відновлені з мінімальними втратами. Проте з огляду на пандемію Covid-19, карантинна пауза в футболі – це остання з наших проблем. Життя людей знаходиться на першому місці.

 

– Підготовка команди в умовах карантину?

 

– Нещодавно головний тренер команди Ярослав Пєсоцький розповідав про підготовку в умовах самоізоляції. Все під контролем тренерського штабу. Сучасні технології це дозволяють. Тренери на постійному зв‘язку з футболістами, а ми, адміністрація, з ними.

 

– Які перспективи початку сезону?

 

– Наразі президент УЄФА Александер Чеферін розповів про відновлення сезону, який призупинено через пандемію коронавірусної інфекції. Він вказав, що матчі можуть відбутися за порожніх трибун. Я також згоден, що краще грати без глядачів, ніж взагалі не грати. Думаю, що в цей час відеотрансляції з «Ювілейного» принесли б позитивні емоції та радість, яких вболівальники відчайдушно потребують. Звісно, з дотриманням заходів безпеки в умовах карантину. Є думки щодо можливості присутності вболівальників на стадіонах із дотриманням між ними безпечної дистанції. Судіть самі, двадцятип’яти тисячний «Ювілейний» міг би вмістити пару тисяч вболівальників, котрі могли розміщуватися навіть на відстані 10 метрів один від одного! Дискусійне питання. Проте чекаємо стабілізації ситуації та відповідні рішення влади і УАФ.

 

– Яка ж думка з цього приводу влади та асоціації?

 

– Системно контактуємо з головою Федерації футболу м. Суми Альбертом Малгамовим, міським головою та нашим депутатським корпусом, керівниками обласних та національних футбольних асоціацій. Є декілька робочих варіантів початку сезону. Зрозуміло, чим довше триватиме карантин, тим важче буде з нього виходити. Не лише футболу. Проте у всіх позиція єдина – чекаємо стабілізації ситуації з пандемією. Повторюсь, головне це здоров’я людей. А будуть всі здорові – буде і футбол!

 

– Сезон для ФК «Суми» розпочнеться якими матчами?

 

– Офіційно стартуємо із Суперкубку Сумщини та Кубку федерації ім. Геннадія Свірського. Також розглядається можливість участі в Кубку області, як спосіб ігрової підготовки команди. Будуть товариські зустрічі, в т.ч. з липоводолинським «Альянсом». Далі – аматорський чемпіонат України. Є ідеї в міжсезоння зіграти Кубок мера Суми за участі грандів сумського футболу та команд із Слобожанщини. Час покаже.

 

– Чим займається адміністрація клуба в цій паузі?

 

– Поточних господарських та функціональних питань безліч. В деякій мірі карантин навіть посприяв у їх вирішенні. Юридично завершили процедуру перейменування клубу. Отримали герб. В конкурсі на його дизайн перемогла рекламна агенція «Апельсин». Вони вже підготували клубний брендбук, наш технічний партнер Linnik Sport представив два комплекти ігрового екіпірування до нового сезону. До речі, вболівальники домашньою формою обрали традиційний для Сум біло-голубий комплект. На днях запускаємо оновлений сайт клубу. Оновили сторінки в Інстаграм, Фейсбуці та Твіттері, телеграм-канал. Футбол поки лише там. Автобус віддали медикам.

 

– Що по складу команди до нового сезону?

 

– Ми вже анонсовували наші «підписки». Кістяк команди формується з футболістів, які мають певний професійний досвід та кваліфікацію. ФК «Суми» має амбітні завдання, ми цього не приховуємо. Плюс – не маємо право підвести очікування сумчан. Буквально нещодавно до Сум переїхали Вадим Шаврін (екс-гравець ФК «Шахтар» та національної збірної) та Дмитро Кошелюк (екс- гравець команди першої ліги ПФЛ «Черкащина»). Також з професійного футболу в команді Валерій Куценко, Владислав Зрібняк, Валерій Макаров, Максим Чеглов, Дмитро Богачов, два БогданаГорох та Колесник. Згодом будуть інші «цікаві» прізвища!

 

– Наостанок, класичне в умовах карантину питання – чим займаєте вільний час?

 

– З надзвичайною повагою ставлюся до футболу. Я не лише екс-футболіст та функціонер, я пристрасний шанувальник гри. Буквально вчора переглянув «Андердог». Фільм знятий на основі реальних подій про феєричну участь збірної Данії в чемпіонаті Європи 1992 року. Той турнір я пам‘ятаю ще із свого юнацтва. Знову отримав неймовірні емоції!

 

– Романе Анатолійовичу, – дякуємо за відповіді на питання та приділений час.

 

– Навзаєм!