Футзал: “Хотілося б дограти сезон”

“Хотілося б бачити у Першій лізі такі команди як «Manzana» та «SKIDKA».

фото: АФС

Головний тренер роменського «Рятувальника» Ігор Салівон в інтерв’ю сайту АФУ підбив підсумки частини сезону, що минула та розповів про завдання команди на майбутнє.

 

–​ Підсумуйте частину регулярного чемпіонату Першої ліги, що минула.

– Все залежить від результатів останнього туру у Першій лізі. Наше завдання-мінімум на регулярний чемпіонат Першої ліги – потрапити до трійки найкращих. Якщо вдасться його виконати – можна буде вважати, що цієї частиною сезону ми оцінюватимемо позитивно.

 

–​ Цьогоріч ви протистояли трьом новим суперникам: «Продексіму-2», «Володимиру» та «Бердянську». Які враження від поєдинків з цими командами?

– Враження лише позитивні. Це суперники досить непоганого рівня. Що стосується «Володимира», то з цим колективом ми частково знайомі. Певна кількість гравців цієї команди минулоріч виступали у складі «Епіцентра К-Таїрова». Команда з Тиврова має серйозний кадровий потенціал та демонструє результат. Вона завершила регулярний чемпіонат на другій сходинці. З приводу «Продексіма-2», то особисто мені хотілося б, аби клуби Favbet Екстра-ліги мали свої другі команди у Першій лізі. Саме у матчах з такими суперниками як «ДЕ ТРЕЙДИНГ» молодь має шанс покращувати свій рівень та додавати. Завдяки цьому команди з найвищого за рангом матимуть кадровий потенціал на майбутнє. Видно, що «Продексім-2» – це суто футзальна команда. Матчі з ними видалися досить цікавими.

 

– У Херсоні у складі «Продексіма-2» вам протистояли Михайло Волянюк та Станіслав Моспан з першої команди «мельників». Наскільки цікаво «Рятувальнику» було грати і проти таких виконавців?

– Дійсно, це могло стати однією з причин того, що ми втратимо очки у Херсоні. Однак, сильний суперник – це завжди шанс для прогресу. Регламент цілком дозволяє це роботи. Чому ні? Якби ми опинилися на їхньому місці, то також скористалися б таким правом. Втім, нам вдалося перемогти. Тож, здобуття трьох очок у цьому матчі стало ще більш приємним.

 

– Чому не вдалося подолати перший кваліфікаційний етап Кубка України?

– Вже не перший сезон поспіль ми не проходимо далеко у Кубку України. Хтось залишає команду, приходять новачки. Нам не вдається зберегти кістяк та підсилитися протягом міжсезоння. Це одна з причин. Як на мене, ми мали проходити «Viva Cup», але деякі хлопці виявилися якось психологічно не підготовленими до цих зустрічей.

 

– Чи є підтримка у «Рятувальника» від міської влади?

– З одного боку керівництво Ромнів задоволене тим, що місто представлене на всеукраїнському рівні. Однак, підтримки ми не маємо. Передусім, це можна помітити, побачивши наш зал. Ми вже багато років граємо у Першій лізі, але зал у Ромнах, звичайно, залишає бажати кращого…

 

– На Вашу думку, як має бути завершений сезон?

– Звичайно, хотілося б дограти сезон. Якщо я не помиляюся, карантин триватиме до 24 квітня. Якщо б все дійсно завершилося до цього часу, то у травні можна було б дати командам час на підготовку, а потім і завершити регулярний чемпіонат та плей-офф.

 

– Якщо все станеться саме так, які завдання ставитимете перед собою на плей-офф?

– Якщо ми посядемо третє місце – то гратимемо у плей-офф проти «Володимира». Відповідально підходитимемо до кожної зустрічі. Звичайно, хотілося б потрапити до фінальної серії.

 

– В інтерв’ю з віце-президентом «Геології» Олексієм Матвійцем підіймалася тема можливого об’єднання Першої ліги та лідерів Другої ліги в один чемпіонат? Як Ви ставитеся до такої можливості?

– Звичайно, буде добре, якщо збільшиться кількість команд. Зараз чемпіонат завершують 6 колективів. Звичайно, це дуже маленька кількість. Окрім того, потрібна і якість. Хотів би подякувати «Черкасам», що вони спробували заявитися і поборотися. Однак, за всієї поваги – це команда навіть не рівня Другої ліги. Тут можливо і питання до Асоціації футзалу України, щоб робити якісь критерії для заявки. Особисто мені здається, що було б добре, аби був чемпіонат з 10-12 командами серйозного рівня. Хотілося б бачити у Першій лізі такі команди як «Manzana» та «SKIDKA». Аматорські команди з Києва перебувають на досить високому рівні, і було б цікаво зіграти з цими суперниками на всеукраїнських змаганнях. У Харкові також сильний чемпіонат. Хотілося б, щоб команди серйозного рівня з цих міст були залучені до Першої ліги.

 

– Нещодавно було оголошено про контроль за дотриманням правила «один гравець – одна команда». Якою є Ваша думка з цього приводу?

– Думаю, що це рішення є правильним. Оскільки, зараз гравець може виступати за одну, другу, третю команди… Саме тому представники чемпіонату Києва й не йдуть до Першої ліги. Я вважаю, що кадровий потенціал гравців у Києві дозволяє цьому місту мати навіть другу команду у Favbet Екстра-лізі. Футзалістам можна заробляти гроші у багатьох місцях, навіть не виїжджаючи за межі міста. Вважаю, що таке рішення позитивно вплине на розвиток футзалу. Команди гратимуть в одному конкретному чемпіонаті, а не сьогодні – тут, а завтра – в іншому місці!