Волейбол.

М.Пасажин: «Вихід на Євро – завдання абсолютно реальне».

pas

В інтерв’ю сайту федерації волейболу України головний тренер молодіжної збірної, тренер сумського «Хімпрому-СумДУ» Микола ПАСАЖИН підвів підсумки виступу команди на відборі до чемпіонату Європи.

– Миколо Миколайовичу, здобутий результат – друге місце у квартеті – можна вважати успішним?

– Так, звичайно. Я вже казав, що на турнір ми їхали з думками про перше місце і прямий вихід до фінальної частини чемпіонату Європи. Але хід змагань наші плани трохи підкоригував. Нашим головним конкурентом були господарі – словенці. А ми відповідно були суперником номер один для них! Думаю, що не випадково вони склали календар групи таким чином, щоб у перший день зіграти з Україною – як-то кажуть, взяти нас іще тепленькими і не розігрітими.

– Але першу партію у тій зустрічі ви виграли. Проблеми почалися у наступних сетах…

– На початку поєдинку нам все вдавалося – і подача, і прийом, і атака. Ми виграли першу партію і так само впевнено діяли в другій партії. Але за рахунку 22:20 стався незрозумілий збій у наших діях – у першу чергу, в атаці. Усьому виною наші ж помилки – одного разу ми пробили в аут, другий м’яч був заблокований, третій був відіграний обороною суперника. Оскільки маємо справу з молодіжними командами, то психологічна перевага миттєво перейшла на інший бік майданчика. У третій та четвертій партіях наші гравці перебували в ступорі, причому це можна сказати про усіх виконавців – заміни в цей момент не допомагали.

– Як тренерському штабу вдалося після цієї прикрої поразки зібрати команду на другу гру?

– У першу чергу треба було зрозуміти, що трапилося з колективом, чому хлопці провалили кінцівку першої зустрічі. Можливо, у них був присутній деякий мандраж, не варто також скидати і фактор дальнього перельоту, який в перший день змагань ще впливав на самопочуття спортсменів.

Гравці нас переконали, що розуміють всю відповідальність. До того ж, хлопці добре розуміють гру, вони уважно прислухалися до наших тактичних настанов. На щастя, в наступних матчах провалів більше не було. Нам допомогла відеокамера: завдяки проведеному аналізу гри Фінляндія – Бельгія ми змогли добре підготуватися до матчів з цими командами. Наші гравці вийшли на ці зустрічі впевненими у своїх силах, і проблем ми уникнули. У другий день проти фінів зіграли добре, а у третій, проти бельгійців, – дуже добре! Здобуте друге місце у групі я вважаю дуже позитивним результатом.

– Словенія, на вашу думку, заслужено фінішувала на першому місці у квартеті?

– Це хороша, рівна команда. Перемогу у матчі з нами вони здобули не без допомоги фортуни і раділи так, наче вже здобули перше місце на чемпіонаті Європи. Заради справедливості скажу, що наступні матчі вони провели на більш високому рівні, тому загальну перемогу словенців у групі можна вважати заслуженою.

 Напевно ви вже бачили перелік збірних, які разом з Україною потрапили до 3-го відбіркового раунду (це Білорусь, Данія, Іспанія, Німеччина, Румунія, Словаччина і Чехія). Пробитися до фінальної частини Євро нам по силах?

– Цілком. Завдання стоїть абсолютно реальне. Команди, які складуть конкуренцію нам у липні, не такі страшні і небезпечні, щоб їх боятися. Зараз очікуємо на жеребкування. Крім того, звернулися до Міністерства молоді та спорту, яке розподіляє фінансування нашої збірної, аби знайшлася можливість прийняти 3-й раунд кваліфікації на території України. Перевага рідних трибун – неабиякий плюс. Але чи здійсняться ці плани, стане відомо згодом…

ukru20