Бокс.

Володимир Вінніков про нову роботу і про плани на майбутнє.

Selest_2Нещодавно відомий сумський фахівець, Заслужений тренер України, особистий тренер чемпіона світу 2011 року та бронзового призера Олімпійських ігор 2012 року Тараса Шелестюка, тренер призера чемпіонату Європи Богдана Шелестюка Володимир Вінніков очолив національну збірну Ірану. В інтерв’ю сайту Федерації боксу України Володимир Анатолійович поділився враженнями від матчевої зустрічі Україна – Іран, яка днями пройшла у Херсоні (представники збірної України перемогли іранців з рахунком 6:4).

– Володимир Анатолійович, в першу чергу вітаю Вас з призначенням на посаду головного тренера збірної Ірану. Які перші враження від роботи у новій для Вас країні?

– Скажу відверто – враження лише найкращі. У Ірані для мене створені усі необхідні умови для роботи. У нас чудовий тренерський колектив, працьовиті боксери, чудові тренувальні бази, тобто є все те, щоб плідно працювати та йти до найвищих спортивних вершин.

– Вже є певні успіхи та здобутки за короткий час роботи зі збірною Ірану?

– На нещодавньому міжнародному турнірі в Словаччині збірна Ірану посіла перше загальнокомандне місце серед шістнадцяти країн. Хлопці показали чудовий бокс, який дуже порадував особисто мене та весь наш тренерський колектив. Я впевнений, що це наш перший маленький сумісний успіх, який стане відправною точкою перед подальшими звитягами.

 – Якщо бокс в Україні на лідируючих позиціях та до цього виду спорту проявляється великий інтерес з боку ЗМІ, то як з цим справи у Ірані?

– Звичайно в порівнянні з Україною все не так добре. Проте, хочу відмітити, що в самому Ірані за останній час надзвичайно виріс інтерес до боксу з боку глядачів та засобів масової інформації. Яскравим прикладом того стала нещодавня матчева зустріч в Херсоні проти збірної України. Вперше за всю історію боксу іранські місцеві ЗМІ поїхали на виїзд разом з збірною, знімали увесь тренувальний процес, а поєдинки матчевої зустрічі будуть показувати на місцевих телеканал, що є надзвичайно важливою подією та вагомим внеском в рамках популяризації цього виду спорту в країні.

– Збірна Ірану приїхала до України вперше. Чому саме Херсон було обрано локацією для Вашої команди?

– Я був ініціатором того, щоб збірна Ірану приїхала до України, адже саме в нашій державі, як на мене, одна з кращих боксерських шкіл у світі. Для іранських боксерів надзвичайно корисно боксувати з представниками інших континентів, вивчати їхню манеру ведення бою, адже на таких змаганнях як Чемпіонат світу ми будемо також зустрічатися й з представниками Європейського континенту, а українці завжди на передових позиціях в Європі. Щодо самого збору, то я надзвичайно вдячний представникам Федерації боксу Херсонської області: президенту Трутнєву Олександру Олександровичу та віце-президенту ФБУ Мангеру Владиславу за те, що відгукнулися на нашу пропозицію та організували цей збір дійсно на найвищому рівні.   Представники іранської збірної, тренери та боксери були просто під враженням від прийому в Україні. Як сказали мені представники іранської команди, скільки часу вони вже виступають на різноманітних змаганнях по всьому світу, проте такий рівень організації та відношення до команд-суперниць вони бачать вперше. Як на мене, попри важку економічну ситуацію в Україні, Федерація боксу Херсонщини показала неймовірний рівень підготовки. За що, повторюся ще раз, велика подяка очільникам Херсонської федерації.

– Попереду на команду Ірану очікує непростий старт, а саме – Азіатські ігри. Над чим працювали в Україні у підготовці до одного з найбільш  відповідальних стартів року на Азіатському континенті?

– Нинішній збір був надзвичайно корисним як для збірної України, в рамках підготовки до чемпіонату Європи, так і збірної Ірану, яку ми наразі готуємо до Азіатських ігор. Загалом у Херсоні ми провели два тижні, де пройшли бойову практику, а також робили акцент на загальній фізичній підготовці. Для фізичних тренувань нам були надані висококласні фітнес зали, де з нами працювали професійні тренери з фізичної та функціональної підготовки. Щодо бойової практики, то в середньому ми проводили по дванадцять раундів з постійною зміною опонентів, адже на одного іранського боксера приходилось три українці. Скажу чесно, такої кількості висококласних спаринг-партнерів в Ірані ми точно не маємо. Загалом виконаною роботою я залишився повністю задоволений і ще раз повторюся, нинішній збір став надзвичайно корисним для українських боксерів, адже вони мали змогу потренуватися з представниками азіатської школи боксу, так і для нас в рамках етапу підготовки до одного з ключових стартів року – Азіатських ігор.

– Попри насичені тренувальні дні встигли показати іранським боксерам Херсон?

– Коли ми ще були в Ірані, представники іранської команди дещо побоювалися їхати до України. Проте, від перших секунд і до останнього дня хлопці побачили, що попри жахливу ситуацію на сході нашої держави, Україна продовжує життя та розвивається. Це їх надзвичайно вразило, а більш за все їм сподобались доброзичливі та привітні люди в Україні. Що стосується самого питання, то Федерація боксу Херсонщини на чолі з Олександром Трутнєвим, підготувала для учасників збору надзвичайно цікаву щоденну культурну програму: ми каталися на кораблях, відвідували музеї, виставки та завітали до безлічі цікавих місць. Іранські боксери в унісон говорили, що Херсонщина – надзвичайно красивий та мальовничий регіон України. А по завершенню збору усі боксери та тренери поверталися додому в вишиванках.

– Вже думали щоб провести подібний сумісний збір в Ірані?

– Звичайно. Іранська сторона готова прийняти збірну України будь-коли. Ми вже спілкувалися з керівництвом та дійшли згоди провести цей збір найближчим часом, головне обрати ті дати, які будуть комфортними для обох збірних. Планується, що цей збір ми проведемо розширеним складом учасників і до Ірану, окрім України, приїдуть також другий склад Казахстану та основні команди Узбекистану та Киргизії.

– Підсумковий результат матчевої зустрічі 6:4 на користь збірної України. Такий результат не сильно розчарував представників національної збірної Ірану?

– Я не можу сказати, що ми були розчаровані цим результатом. Всі розуміли, що ми їдемо в боксерську державу, де бокс – це масовий вид спорту, який на сьогоднішній день є одним з лідируючих. Тому, задачі будь що перемогти в нас не стояло. Найголовніше нам вдалося переглянути боксерів в яскравих, безкомпромісних поєдинках та зробити належні висновки. Загалом результатом ми залишились повністю задоволені. Ми побачили ті помилки над якими ми будемо активно працювати. Хочу зауважити, що як іранські так і наші хлопці дійсно молодці, хлопці показали неймовірно яскравий бокс, який, я впевнений, сподобався глядачам. Свято спорту, на мою думку, вдалося!