Футбол.

Першість України: підсумки туру.

За підсумками першого туру футбольної весни журналісти сформували збірні туру.

Так портал UA-Футбол до символічної збірної туру включив двох «нафтовиків», двох гравців ПФК «Суми» та головного тренера сумської команди.

Воротар:

Анатолій Тимофєєв (“Нафтовик-Укрнафта” Охтирка).

Впевнено, спокійно і надійно. Страж воріт “нафтовиків” був на відстані в сто секунд від клин-шита в матчі з здавалося б непереможною “Олександрією”. Анатолій впорався практично зі всієї небезпекою, що виникала біля його воріт, а на довершення – виграв дуель у Василя Грицука, який не зумів реалізувати 11-метровий.

Захист:

Артем Сухоцький (ФК “Олександрія”). Лівий захисник

Олег Котелюх (ПФК “Суми”). Центральний захисник

Не тільки оборона сумчан, але в цілому вся команда видала дуже сильний і змістовний поєдинок проти “Геліоса”. Пара форвардів харків’ян так і не зуміла підібрати необхідних ключів до оборони “городян”. А все завдяки вічно молодому Олегу Котелюха. Скільки партнерів змінюється поруч з капітаном “Сум”, а Олег продовжує залишатися одним з незамінних.

Антон Кравченко (“Сталь” Дніпродзержинськ). Центральний захисник

Роман Світличний (“Нафтовик-Укрнафта” Охтирка). Правий захисник

Дуже позитивний поєдинок провів крайній бек “Нафтовика”, який фактично взяв участь у двох м’ячах своєї команди. Ми вже неодноразово зазначали, що на правому фланзі у “Нафти” фактично немає захисника, є два хавбеки, які до по-максимуму навантажують оборону суперників. На цей раз не витримав, здавалося б, монолітний захист “Олександрії”.

Півзахист:

Вячеслав Піднебенний (ПФК “Суми”). Опорний півзахисник

Вже неодноразово наголошувалося: в якій би команді не грав Піднебенний, він скрізь знаходиться на перших ролях. У матчі з “Геліосом” він був справжнім мотором своєї команди, який встигав і в обороні допомогти, і в нападі організаторські здібності на себе взяти, виконуючи тим самим величезний обсяг роботи. В’ячеслав взяв безпосередню участь в забитому м’ячі “Сум”, проте це можна вважати не більше, ніж бонусом до відмінної гри.

Олексій Савченко (“Динамо-2” Київ). Опорний півзахисник

Ігор Кушецкій (ФК “Тернопіль”). Лівий півзахисник

Григорій Баранець (“Зірка” Кіровоград). Атакуючий півзахисник

Артем Щедрий (“Зірка” Кіровоград). Правий півзахисник

Атака

Станіслав Куліш (“Сталь” Дніпродзержинськ).

Тренер

Юрій Ярошенко (ПФК “Суми”).

Можна скільки завгодно перераховувати переваги “Геліоса” над “Сумами”, проте за підсумками очного матчу три очки впали саме в скарбничку “городян”. І справа тут не тільки в реалізованої помилки. Ще було необхідно домогтися від суперника помилки, а також біля своїх воріт відстояти “на нуль”. Сумчани провели дуже показовий матч, аки хижак, почекавши, не дозволивши розгулятися супернику біля своїх воріт і вичавивши все навіть неможливе з наявного у чужих.

А от портал football.ua відзначивши гру Тимофєєва, Світличного, Котелюха та Піднебенного тренером туру назвав “коуча” охтирської команди.

Воротар – Анатолій Тимофєєв (Нафтовик-Укрнафта)

Один з головних творців сенсації туру – воротар охтирчан, чимало рятував їх після масованих атак лідера і відбив пенальті від Грицука, який рідко дає слабину при 11-метрових. Анатолій за весь матч практично не дозволяв собі слабини, та й єдиний м’яч вже в самому кінці зустрічі пропустив швидше через те, що суперник пробивав з-під захисників, і воротарю не видно було толком моменту удару.

Правий захисник – Роман Світличний (Нафтовик-Укрнафта)

Світличний досить активно діяв на своєму фланзі, встигаючи не тільки в обороні, а й на чужій половині поля. У матчі з олександрійцями проявився його талант виконавця стандартів – два штрафних, поданих Романом зі свого флангу, у підсумку призвели до голів. У першому випадку Бояринцев заробив пенальті, у другому – Вечтомов замкнув подачу товариша.

Центральний захисник – Олег Котелюх (ПФК Суми)

Важко переоцінити роль ветерана в побудовах омолодженій сумської команди. Котелюх – перший помічник тренера на полі і справжній керівник, диригент оборони. Незважаючи на те, що попереду у харків’ян був дует небезпечних форвардів, Котелюх кілька разів блокував їх удари і проходи, виграв чимало верхових дуелей.

Центральний захисник – Антон Кравченко (Сталь Дз)

Лівий захисник – Андрій Мостовий (Зірка)

Центральний півзахисник – Олексій Савченко (Динамо-2)

На заміну: новобранець сумчан В’ячеслав Піднебенний ще взимку відзначався нами як потенційний лідер команди. Так і сталося: вже в матчі з Геліосом, дебютному для себе в офіційних матчах за ПФК Суми, вихованець футболу Донбасу був одним з моторів своєї нової команди. На початку матчу міг забивати сам, а після перерви став одним із співавторів вирішального гола.

Центральний атакуючий півзахисник – Роман Яремчук (Динамо-2)

Правий півзахисник – Антон Котляр (Сталь Дз)

Лівий півзахисник – Ігор Кушецкій (ФК Тернопіль)

Нападник – Олексій Чичиков (Зірка)

Нападник – Станіслав Куліш (Сталь Дз)

Тренер туру – Вадим Колесник (Нафтовик-Укрнафта)

Перед наставником охтирчан стояло відразу кілька складних завдань – пов’язати олександрійців, які вміють і люблять грати першим номером, наситити опорну зону, щоб виграти підбори, налагодити швидкість і легкість атакуючих дій, граючи без чистого форварда. З усіма його команда впоралася, до того ж, добре використавши стандарти і продемонструвавши злагоджену гру.