Футзал. Різдвяний турнір.

Є. КУДЛАЙ, для Спорт. Суми.Юа

Знову Суми проти Охтирки. У фіналі Різдвяного турніру сумська «Зміна» виявилася сильнішою за охтирський «Нафтовик».

Хто грав?

Традиційно на зимових канікулах в Сумах проходить міжнародний Різдвяний турнір з міні-футболу, в якому грають 12-13-річні хлопці. У нинішньому році він відбувся в 19-й раз. П’ять днів в спорткомплексі Сумського держуніверситету за звання кращою сперечалися 13 команд. Різні часи переживав популярний турнір. Були і 24 учасники, і всього шість. Були команди зі Львова, Армавіра, Калуги. Навіть з Ямалу. Інтерес до турніру був завжди. Цього року до чотирьох сумських команд в гості приїхали юні футболісти з Харкова, Вінниці, Донецької області, Охтирки, Ромен, а статус міжнародного турнір отримав завдяки курському «Спартаку».

Плей-офф.

Ігри в групах вивели в плей-офф вісімку кращих. У чвертьфіналі «Нафтовик» легко обіграв харківський «Шахтар» 8:1, «Металург» з Комсомольського лише на останніх хвилинах «дотиснув» «Зміну-98» 5:2; «Спартак» був сильнішим за роменську ДЮСШ – 7:3, а «Зміна» каменя на камені не залишила від шахтарського «Олімпу» – 9:1.

У півфіналі «нафтовики» легко впоралися з «металургами» – 8:3. А ось друга зустріч змусила похвилюватися всіх уболівальників. На початку «Спартак» повів з рахунком 2:0, проте в другому таймі «Зміна» зібралася і забила курянам чотири м’ячі.

У матчі за третє місце «Спартак» був сильніший за «Металург» (8:5).

Фінал

У фіналі зустрілися дві найсильніші команди турніру. Вони показали не по роках зрілий футбол, не залишивши байдужими нікого з глядачів. З самого початку матчу обидві суперники діяли обережно, контролюючи м’яч в центрі майданчика. Потім стався сплеск, під час якого команди обмінялися голами. На 7-ій хвилині, обігравши двох суперників, м’яч в кут відправив нападаючий «Нафтовика» Денис Антюх. За дві хвилини сумчане зрівняли рахунок: після дальньої подачі в штрафну і неузгоджених дій воротаря і захисника найрозторопнішим виявився Руслан Пісний. До кінця першого тайму рахунок так і не змінився, хоча моментів було стільки, що вистачило б на декілька матчів, – відмінно діяли обидва воротарі, а інколи нападникам не вистачало точності в завершальній фазі атаки. У другій половині зустрічі сумські футболісти показали, хто господар на майданчику. На 24-ій хвилині вони вийшли вперед: після подачі зі своєї половини поля передачу замкнув Володимир Оксак. Через п’ять хвилин Алекс Гігінєїшвілі, обкравши захисника, перекинув воротаря, який кинувся йому в ноги. Через хвилину охтирчани змогли скоротити розрив в рахунку: Сергій Давиденко пройшов по лівому флангу, обіграв захисника і воротаря і виклав м’яч Олександру Горностаю, в якого просто не було шансів промахнутися з півметру. А далі був бенефіс Володимира Оксака: він ще двічі розписався у воротах «Нафтовика», проявивши індивідуальну майстерність. В результаті упевнена перемога сумчан з рахунком 5:2."Зміна" - Чемпіон!

Нагородження.

Окрім кубка і медалей командам вручалися також індивідуальні призи. Кращим воротарем турніру був визнаний Роман Іванченко зі «Зміни», захисником – Руслан Заратуйко («Нафтовик»), нападаючим – Олексій Сергєєв («Спартак»). Кращим бомбардиром став ахтирчанин Денис Антюх, а кращим гравцем фіналу визнали автора хет-тріку Володимира Оксака, якому, як виявилось, лише неділю тому зняли гіпс після перелому руки.

Наступного року, за словами голови Федерації футболу Сумщини Миколи Жєлєзного, на ювілейному турнірі планується участь 20-ти команд, а призів буде в 20 разів більше, ніж в цьому.

Післямова

Сергій Донських, тренер «Спартака» (Курськ):

– Я вже четвертий раз привожу свою команду, третій раз в призах. Як максималіст я не дуже задоволений нашим підсумковим третім місцем. Могли б грати у фіналі, але не вистачило концентрації в грі з майбутнім переможцем.

Володимир Оксак, гравець «Зміни»:

– Гідний турнір, гідні суперники. Радий, що виграли і що зміг допомогти команді. У фіналі могли і програти, але успіх був на нашій стороні.